Henüz hesabın yok mu?

Henüz bir hesabın yok ise, "Kayıt Ol" butonuna tıklayarak hızlıca hesap oluşturabilir, ilgilendiğin ilanlara başvurabilirsin.

Geçmişten günümüze modern dünyanın etkisiyle bireylerin ihtiyaçları, yaşam standartları ve sosyal aktiviteleri zaman içerisinde değişmiştir. Bu değişim, iş-yaşam dengesi kavramını gündeme getirmiştir. İş-yaşam dengesi, bireyin kişisel ve profesyonel yaşamları arasındaki ideal denge durumunu ifade etmektedir.

Bu dengeye ulaşmak adına aşağıdaki adımları izleyebiliriz.

Mola sürelerimizde yapabileceğimiz kısa yürüyüşler ve fiziksel hareketler oldukça önemli olup, çalışmamızı daha verimli hale getirir, bireyin fiziksel ve zihinsel yorgunluğunu da azaltır. Bir diğer konu ise doğru planlama yapmaktır. İş yerinde günlük işlerin etkin planlanması ve önceliklendirilmesiyle gün içinde hissedilen stres önemli ölçüde kontrol edilmektedir. Sağlıklı bir iş-yaşam dengesine sahip olmak söz konusu olduğunda zaman yönetimi de önemli bir husus olarak akla gelmektedir. Burada önemli olan zamanın değil, önceliklerin yönetilmesi gerektiği akılda tutularak ilerlenmelidir. Dolayısı ile doğru kurgulanmış öncelikler planına bağlı kalmak, zamanı verimli kullanmamıza katkı sağlayacaktır. Tüm bunlara ilave olarak iş-yaşam dengesini sağlamak, başta ailemiz olmak üzere çevremize de ihtiyaç duyduğumuz zamanı ayırma olanağı sağlar.

Bu denli önemli olan iş-yaşam dengesi, elbette ki araştırmalara da konu olmuştur. Gelin bu araştırmalara birlikte göz atalım. Yapılan araştırmalara göre iş-yaşam dengesi çalışanların iş tatminini, iş performansını ve verimliliğini arttırıp morallerini olumlu etkilemesinin yanı sıra kuruma bağlılığı da olumlu şekilde etkilediği tespit edilmiştir. İş-yaşam dengesinin varlığı verimliliği arttırırken, devamsızlığın ve işten ayrılma oranlarının azalmasını da beraberinde getirmektedir. Tüm bu değerlere bağlı olarak iş-yaşam dengesini sağlayabilen işletmelerde çalışan performans ve verimliliklerinde ciddi artışlar olduğu gözlemlenmektedir. Bu gelişim hali işletmeleri iş-yaşam dengesini daha fazla gözetmeye yönelik faaliyetlerde bulunmaya teşvik etmektedir. Bu bilinçle dengeyi sağlayabilmek adına işletmeler, uygun politika ve uygulamalarla hem çalışanlarına kişisel değer kazandırmakta hem de şirketlerinin verimlilik ve karlılığını arttırmayı hedeflemektedirler. Bunların bir çıktısı olarak işletmelerin, çalışanlarına kazandırmaya çalıştığı değer, bireylerin iş yaşamındaki memnuniyetini etkileyecek ve sonuç olarak ise işletmeyi olumlu yönde etkileyecektir.

Bahsettiğimiz iş- yaşam dengesinin sağlanması ile birlikte bireylerin motivasyonunu, kuruma bağlılığını ve iş doyumunu olumlu etkileyen, aynı zamanda sorun ve stres oluşturan durumları da azaltmaktadır. Yeteneklerin sürdürülebilirliği için kurumların iş-yaşam dengesini her zaman göz önünde bulundurması dileğiyle.